Keresés ebben a blogban

2010. szeptember 16., csütörtök

A faapríték

Mint második írásomban említettem, a fatüzelésnek számos formája van. A tűzifával kezdtem a sort, most pedig a faaprítékkal folytatnám. Igazából a faapríték tüzelés sem új dolog. A hulladékfát már régen hasznosítjuk ebben a formában. Az újdonság a piacon inkább a szabványok megjelenése, ill. a megfelelő, szabványokhoz igazított tüzelőberendezések és automatika.

Érdekes dolog, hogy a faapríték mennyire "folyadékként viselkedik". Elsőre ez furán hangozhat, elvégre egy elég szilárd dologról van szó. Fluiditása a méretéből adódik. Mivel sok apró elemből áll, így nagy mennyiségben úgy viselkedik, akár a kavics, vagy a homok.

Ezen állapotában a fa igen jól kezelhető, tárolható, noha ennek ellentmond az ehhez szükséges eszközök ára és helyigénye. Azt hiszem ezen a ponton kicsit magyaráznom kell gondolataimat.

A tűzifánál már tárgyaltuk nagy vonalakban a tárolás és szállítás kérdését. Ott csupán az emberi erő és munkavégzés volt az egyetlen lehetséges mozgatási mód. A fahasábok mérete miatt a tároló térben is relatíve nagy volt a levegő V%-a.

Ezzel szemben a faapríték apróbb darabkái jobban illeszkednek egymáshoz, így kevesebb a tárolt mennyiség között a levegő. Vagyis a hasznos anyag és a levegő V% aránya kedvezőbb a tűzifához képest.


Másik érdekessége az anyagnak, ami megint csak méretéből adódik, hogy rendkívül jól automatizálható a kezelése. Míg a tűzifa méretű elemek automatizált mozgatása igen nagy gépsort és tervezést követelne meg, no-meg a költségekről nem is szóltam még, addig a szabványos faapríték mozgatása és tárolása lényegesen egyszerűbb. Itt egy másik terület, a takarmány tárolás és mozgatás eszközei tűnhetnek érdekesnek. Ugyanis a faapríték mozgató gépsorok technológiáját innen "kölcsönözték"! - Ez még a különböző pelleteknél is elő fog kerülni! - Így a szabványok egymásra hatva hozták létre, a ma már sorozatgyártásban előállított, egyre olcsóbb rendszereket.

Íme az osztrák szabvány, az ÖNORM mérettáblázata:
(Forrás: carborobot.com)


Jól látható a szigorú méretosztályozás, melynek a felhasználás, szállítás, tárolás és legfőképpen a gépesítés szempontjából igen nagy jelentősége van.

A következő táblázat a különböző mérettartományok arányait hivatott bemutatni, a szabványos keverékben:
(Forrás: carborobot.com)
Ennek szintén megint csak a fent említett okokból van nagy jelentősége.

A harmadik igencsak fontos tényező, ami minden fa terméknél lényeges, a nedvességtartalom. A Fáról szóló cikkben, már tárgyaltuk ennek jelentőségét! A halomsűrűség az anyag tömörségét hivatott jellemezni. Tehát, minél több kilogramm anyag jut egy köbméterbe, annál kevesebb levegőt vesz az ember! A hamu, a visszamaradó hulladék. Ennek a tüzeléstechnikában van jelentősége, a kazánok szempontjából. A tisztítás, salakképződés és egyéb szempontok miatt.

Íme a szabvány:

(Forrás: carborobot.com)
 
A faaprítékról szóló anyag egyenlőre ennyi, de igyekszem részletesebb, többet-mondó cikkel visszatérni majd a témában, de előbb végig szeretném venni a lehetséges megújuló energiaforrásokat, és azok felhasználási lehetőségeit!

Nemsokára jelentkezem! Üdv: Salabakter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése